Verplichte keuring Airco’s

Met ingang van 1 december 2013 moeten alle airconditioninginstallaties met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW om de vijf jaar worden gecontroleerd.

Dat vloeit voort uit Europese regelgeving. Met het oog op de vermindering van het energiegebruik en de beperking van kooldioxide-emissies (CO2) nemen de EU-lidstaten, waaronder ook Nederland, de nodige maatregelen voor het instellen van een regelmatige keuring van airconditioningsystemen.

Artikel 9 van de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) verplicht de periodieke inspectie van elke koelinstallatie met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW. In Nederland wordt de verplichte vijfjaarlijkse keuring met ingang van eind dit jaar ingesteld, zo heeft Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bekend gemaakt. De verplichte inspectie is breder dan uitsluitend de beoordeling van de koudeopwekking middels een compressiekoelsysteem, maar omvat ook de distributie en afgifte.

Keuring Tijdens deze inspectie wordt gekeken of er mogelijkheden zijn voor verbetering van de energieperformance. Op basis van de inspectie resultaten kan bepaald worden of er vervolgacties noodzakelijk zijn. Zinvolle maatregelen worden concreet aanbevolen om uit te voeren. De keuring omvat een beoordeling van het rendement van de airconditioning en de capaciteit, gelet op de koelbehoefte van het gebouw.

Aan de klant/beheerder wordt vervolgens advies verstrekt over mogelijke verbetering of vervanging van het airconditioningsysteem en over alternatieve oplossingen.

Al onze monteurs zijn  hiervoor opgeleid en in het bezit van een certificering, conform de nieuwe wetgeving (EPBD).